Sedm tipů a rad pro vaření

Kategorie: Tipy a inspirace - 10_
  • Zkopírovat odkaz
Sedm tipů a rad pro vaření
Související spotřebiče:
Zlepšete svůj zážitek z vaření se spotřebiči Whirlpool z řady W Collection
Objevit více:

Čtení zabere: 2 minuty

To, co se dříve nazývalo babiččinými radami pro domácnost, se dnes nazývá "life hacks" - jinými slovy všechny jednoduché, ale důmyslné triky, díky kterým je život bez námahy. Někdy se za nimi skrývá i vědecké vysvětlení. Nabídneme vám sedm jednoduchých tipů a triků, které vám pomohou efektivně vařit nebo rychle napravit drobné chyby.

1. Jak uchovávat smoothies

Jsou červené, zelené nebo žluté a navodí vám dobrou náladu: nejsou to gumoví medvídci, ale koktejly neboli smoothie. V posledních letech se módní nápoje ze 100 % čerstvého ovoce etablovaly jako nedílná součást zdravé stravy. Ne každý má ale čas si ráno připravit čerstvé smoothie. Pokud však jde o uchování smoothies, mnozí příznivci zdravé výživy jsou často na rozpacích. Již po několika hodinách totiž smoothies ztrácí cenné vitamíny. Některé druhy ovoce mají navíc tendenci se po přípravě časem nevzhledně zabarvit.

Jak zajistit, aby smoothies vydrželo co nejdéle?

  • Přirozeným nepřítelem čerstvých smoothies je čerstvý vzduch. Proto si klidně smoothie rozmixujte večer předem, pokud ho uchováte v uzavřené nádobě na chladném a tmavém místě, například v kombinované chladničce.
  • Přidejte trochu citronové šťávy - ta zabrání tomu, aby ovoce změnilo barvu. Díky tomu jahodové pyré nezrůžoví a jablečné smoothie nezhnědne.
  • Udělejte si volnou chvilku a připravte si snídaňové smoothies na příští týden tak, že si ovoce předem nakrájíte, naporcujete a zamrazíte. Ráno pak stačí přidat trochu mléka nebo jogurtu a směs čerstvě rozmixovat - a máte zdravý start do nového dne.

2. Co dělat, když je polévka, omáčka nebo nákyp příliš slaný?

Ujela vám ruka" se solí a výmluva na zamilovaného kuchaře nefunguje? Následující kuchyňské triky poskytují rychlou nápravu, když je polévka, omáčka nebo nákyp příliš slaný:

  • Sůl z hrnce rychle vyndejte polévkovou lžící, než se v něm rozpustí. Funguje to zejména tehdy, když se ze slánky vysype větší množství soli, než bylo plánováno, nebo se dokonce uvolnilo víčko. Obecně se doporučuje sůl nejprve nasypat do dlaně, abyste se vyhnuli takovému množství soli.
  • Pokud to konzistence pokrmu dovoluje, nastavte jej neutrální tekutinou - podle druhu pokrmu je vhodný lehký vývar, voda, smetana nebo mléko. Často se osvědčí i smetanový sýr nebo crème fraîche. Ty však dodávají vlastní chuť, takže v tomto případě byste k nim měli přistupovat pomalu. Hodí se například k vydatným dušeným pokrmům nebo k bramborovým jídlům. 

Tyto rady vám pomohou i se slaným nákypem:

  • Pokud nechcete přidávat další tekutinu: Syrové brambory nakrájejte na větší kousky a nechte je asi 15 minut vařit, pak je opět vyjměte. Škrob v bramborách absorbuje sůl a neutralizuje její chuť. Mimochodem, tento postup funguje i s krajícem starého chleba - nesmíte ho však nechat vařit příliš dlouho, jinak se v hrnci rozpadne.
  • Pevný pokrm, jako je pečeně, potřete sladkou přísadou, například medem nebo agávovým sirupem. Ten neutralizuje slanou chuť a zároveň zajistí pěknou kůrčičku při pečení v troubě. Lžíce medu nebo javorového sirupu také dokáže zázraky s přesolenými salátovými dresinky.
  • Zbyly vám nějaké suroviny a nemáte dnes večer co dělat? Uvařte větší porci původního pokrmu bez soli a přimíchejte do ní přesolenou část. Tento tip se nejlépe osvědčuje u potravin, které se dobře zmrazují - máte je tak připravené k vaření na několik dalších dní.

3. Jak používat čtyři plechy v troubě najednou

Očekáváte na večeři mnoho hostů? Co může být pohodlnějšího než připravit v troubě najednou kompletní menu o čtyřech chodech - tak může být i největší skupina přátel uspokojena speciálním receptem včas. Revoluční funkce Whirlpool Cook4 usnadňuje a zefektivňuje přípravu více jídel najednou jako nikdy předtím a zcela mění způsob používání trouby.
Řekněme například, že pořádáte večeři pro 12 přátel. S funkcí Cook4 můžete současně připravovat čtyři různé pokrmy, od pečeně a nákypů až po pečivo a dezerty, aniž by se smísily vůně nebo chutě.
Chcete-li použít funkci Cook4, jednoduše rozmístěte pokrmy na různé úrovně trouby a dbejte na to, abyste je nepřeplnili. Poté nastavte teplotu a dobu přípravy každého pokrmu podle pokynů v receptu a zbytek nechte na troubě. Vnitřní prostor trouby je navržen tak, aby rovnoměrně rozváděl teplo, takže si můžete být jisti, že každý pokrm bude dokonale propečený bez ohledu na to, kde je v troubě umístěn.

4. Co dělat, když je pružinová forma příliš velká

Recept je určen pro konkrétní velikost pružinové formy, která neodpovídá vašemu tvaru. Nemyslete si, že stačí upravit množství ingrediencí "jen palcem". Jde především o objem - k jeho výpočtu byste potřebovali alespoň staré dobré pravidlo tří.

Co tedy dělat, když je pružinová forma příliš velká a v dosahu není žádná kapesní kalkulačka? Vytvořte z alobalu kroužky a umístěte je do pružinové formy tak, aby vytvořily jakousi "stěnu". Takto postupujte, dokud nedosáhnete požadovaného vnitřního průměru. Nyní vnitřní část vyložte pečicím papírem, aby se těsto na alobal nelepilo. Takto můžete během chvilky získat nadměrnou pružinovou formu správné velikosti - a to s pomůckami, které má každý vždy doma.

5. Recepty, ve kterých se používají pouze žloutky

Po přípravě pusinek nebo kokosových makronek zůstane miska s čistým žloutkem. Ti, kteří přemýšlí nad plýtváním potravinami, se nyní zabývají metodami využití zbylých žloutků. Co například tyto nápady:

  • Čokoládové sušenky do mikrovlnné trouby, které neobsahují bílky a používají pouze žloutky.
  • Na oblíbený portugalský dezert pasteis de nata (koláče s vaječným krémem) potřebujete pouze žloutky - a ne málo.
  • Mezi další recepty, které používají pouze žloutky, patří domácí majonéza, pudink nebo vaječný koňak.
  • Nemáte čas spotřebovat zbylé žloutky? Žádný problém. Bílek i žloutek lze zmrazit a pak je lze uchovávat přibližně 10 měsíců. Rozmražené zbytky vajec byste však měli používat pouze do pokrmů, které jsou vařené.

Malá rada na závěr. Bílek zmrazujte po částech, například v prázdných kelímcích od jogurtu nebo ve formičkách na led. Po zmrazení je přebalte do sáčků. Vždy tak můžete použít takové množství bílku, jaké potřebujete. Žloutek je nejlepší smíchat s trochou soli nebo cukru (1 lžička soli na 10 vajec nebo 1 lžíce cukru na 10 vajec).

6. Jaký je nejlepší způsob vaření těstovin?

Vaření těstovin je pro začátečníky - nalijte vodu, osolte, přidejte olej a hotovo. Špatná myšlenka! Sůl zvyšuje bod varu vody, takže pokud ji osolíte příliš brzy, voda na těstoviny se bude vařit déle. Nejlepší je nepřidávat sůl, dokud se voda nezačne vařit. Teprve poté těstoviny přidejte do hrnce, aby měla sůl čas vsáknout se do těsta.

Mimochodem, existuje také fáma, že těstoviny se mají vařit ve vodě s olejem - v Itálii nad tím všichni kroutí hlavou. Olej totiž dobu vaření nijak nezmění. Stejně tak málo chrání nudle před slepením. V horké vodě se olej shromažďuje na povrchu vody, zatímco nudle se vaří pod ní. Lepení naopak pomáhá zabránit to, že nudle vaříme v dostatečném množství vody ve velkém hrnci a pravidelně je intenzivně mícháme.

Mimochodem, zchlazování je v Itálii také tabu. Jednak se tím těstoviny ochladí, jednak se ztratí škrob, který mnoha omáčkám z těstovin dodává zvláštní krémovitost. Elegantnější je těstoviny po scezení pokapat několika kapkami olivového oleje.

7. Jak rychle rozmrazit chléb

Chléb a rohlíky vydrží v mrazničce celé měsíce - jak je ale rychle a efektivně rozmrazit, když máte v neděli ráno chuť na čerstvé pečivo? Pokud necháte chléb rozmrazit v kuchyni, musíte počkat jednu až tři hodiny, než ho budete moci sníst nebo upéct. Pro ty, kteří nemají mnoho času, jsou užitečné následující tipy:

  • Rozmrazování chleba pomocí rozmrazovacího programu mikrovlnné trouby Whirlpool je rychlejší.
  • Alternativně můžete chléb rychle rozmrazit také v troubě: Chléb lze také rozmrazit v troubě: předehřejte troubu na 180 stupňů a zmrazený chléb pečte téměř půl hodiny a poté jej nechte stejně dlouho vychladnout při pokojové teplotě. Zmražené rohlíky jsou v troubě hotové již po deseti minutách.
  • Pokud jste si zamrazili bochník chleba v plátcích, můžete je rozmrazit přímo v toustovači. V troubě to trvá jen deset až patnáct minut.

 

Vítejte ve světě Whirlpool, kde pohoda začíná u Vás doma.
Související spotřebiče:
Zlepšete svůj zážitek z vaření se spotřebiči Whirlpool z řady W Collection
Se spotřebiči W Collection můžete precizně vařit, snadno skladovat potraviny a proměnit svou kuchyni ve stylový a funkční prostor.
Objevit více:
Související spotřebiče:
Zlepšete svůj zážitek z vaření se spotřebiči Whirlpool z řady W Collection
Se spotřebiči W Collection můžete precizně vařit, snadno skladovat potraviny a proměnit svou kuchyni ve stylový a funkční prostor.
Objevit více: