Čtení zabere: 3 minuty
Vaření v páře je obzvláště šetrné a podporuje zdravou výživu. Vaše jídlo vám poděkuje, pokud s ním budete takto šetrně zacházet. Při vaření v páře se optimálně zachovávají vitamíny a aroma. Pro začátek cesty vaření v páře pečení, postačí jednoduchá trouba Whirlpool s funkcí Steam. Díky našim tipům se pak stanete skutečným odborníkem na vaření v páře.
Výhody vaření v páře
Vaření v páře se ne nadarmo považuje za jednu z nejšetrnějších úprav. Živiny a vitamíny se při něm z velké části zachovají. Při vaření voda vyplavuje mnoho minerálních látek, ale při vaření v páře jich většina zůstává vázána v potravinách. Při vaření v páře je také snazší najít optimální okamžik vaření: při vaření v horké vodě je konzistence rychle pryč, pokud se na chvíli rozptýlíte. Metoda vaření v páře je zde k potravinám shovívavější. Ukázkovým příkladem je brokolice. Při vaření v páře se nerozvaří, zachová si svěží zelenou barvu, zůstane neuvěřitelně aromatická a zároveň je krásně křupavá.
Také chuť masa a ryb je na stejné úrovni a vůně se optimálně rozvinou. Můžete eliminovat přebytečné kapání a zároveň použít méně soli. Sůl slouží jako zvýrazňovač chuti a při vyčerpání potravin často končí na talíři ve velkém množství. Při vaření v páře naopak vystupují do popředí přirozené chutě potravin a nadměrná úprava solí je zbytečná. A v neposlední řadě je vaření v páře příjemné i pro oko: barvy pokrmů září v celé své kráse. Se správným vybavením můžete v jednom zařízení vařit v páře i několik potravin najednou. To vám ušetří nejen námahu, ale také čas.
Jak funguje vaření v páře?
Základní princip vaření v páře je jednoduchý: voda se zahřívá, dokud nezačne vřít. Vzniklá vodní pára stoupá vzhůru a vaří potraviny.
Při běžném vaření v páře jednoduše naplníte hrnec malým množstvím vody. Potraviny vložíte do cedníku nebo košíku a umístíte je nad vodu. Důležitá je dobře těsnící poklička. Jakmile voda začne vřít, vodní pára stoupá vzhůru a působí na potraviny. Teplota páry je 100 °C. Tento postup se také označuje jako vaření v páře za normálního tlaku.
Základní výhody vaření v páře můžete v zásadě využít s běžně dostupným hrncem včetně vložek. Se speciálními tlakovými hrnci můžete při zvýšeném tlaku vytvořit teplotu kolem 120 °C, což umožňuje rychlejší přípravu pokrmů. Tím však možnosti vaření v páře teprve začínají.
Vaření v páře v kombinaci s teplem z trouby
Kombinované parní spotřebiče kombinují výhody vaření v páře s výhodami trouby. V troubě se objem oproti hrnci výrazně zvětší, takže vařit větší množství potravin není problém. Rovnoměrnější vaření v páře je zajištěno také díky kontrolovanému prostředí.
Vaše oblíbené recepty tak vždy získají lahodný nádech a promění se v tu nejlepší verzi sebe sama.
Funkci páry můžete využít také k obzvláště šetrnému rozmrazování potravin nebo ke sterilizaci věcí, jako jsou kojenecké láhve a dudlíky, ale také skleničky pro přípravu jogurtu nebo zavařování potravin.
Díky teplému a vlhkému klimatu můžete také nechat optimálně vykynout těsto. V kombinovaném provozu s párou a horkým vzduchem se rohlíky a chléb vydaří stejně dobře jako maso a drůbež. Chléb je na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný, zatímco maso zůstává velmi šťavnaté.
Vychutnejte si doma vaření v páře bez námahy díky parním troubám Whirlpool W Collection
Trouby Whirlpool W Collection umožňují vaření se čtyřmi různými úrovněmi vlhkosti, což pomáhá přizpůsobit proces vaření tak, aby se lépe připravovaly různé druhy potravin. Vysoká úroveň (75-100 % páry) je ideální pro pečení jemných ryb, střední úroveň (50 % páry) zajistí křehké maso nebo dokonalou pečenou zeleninu, zatímco nízká úroveň (25 % páry) upeče lepší koláče, sušenky a chléb.
Snadno tak připravíte zdravé, nadýchané a křupavé pečivo nebo dokonale upečete celou rybu.
Existují také mikrovlnné trouby s funkcí páry. Ty jsou vhodné zejména pro rychlou, ale šetrnou a zdravou přípravu menších jídel.
Tipy a rady pro vaření v páře
Vaření v páře není magie a snadno dosáhnete rychlých a dobrých výsledků. Abyste ze svého hrnce nebo kombinovaného spotřebiče dostali to nejlepší, existuje několik jednoduchých, ale účinných tipů a triků, které vám zde nechceme zatajit.
- Při vaření v páře dbejte na to, abyste suroviny nakrájeli na stejné kousky, aby se vařily ve stejnou dobu.
- Každé potravině dejte dostatečný prostor, aby mezi nimi mohla pára rovnoměrně cirkulovat.
- Do hrnce dejte trochu vývaru nebo vína a dodejte jídlu zvláštní nádech. Ani plátek citronu nebo pomeranče na jídle neztratí svůj účinek. Do parního hrnce nepoužívejte vývar ani víno, ani sůl či koření. Pokud je to možné, dochuťte je několika bylinkami.
- Experimentujte s různými bylinkami. Jednoduše vložte svazek bylinek do parní vložky. Cirkulující pára absorbuje aromatické látky a přenese je do vašeho jídla.
- Pro vaření v páře v zásadě nepotřebujete žádný olej. Aby se však optimálně vstřebávaly vitamíny rozpustné v tucích, jako jsou vitamíny A, D a E, můžete pokrm připravovaný v páře doplnit trochou kvalitního oleje.
- Při otevírání parního hrnce je třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože z něj může unikat horká pára. Při otevírání hrnce je vhodné používat rukavice nebo chňapky. Tak se ochráníte před horkou párou.
- Vaření v páře je skvělé pro ohřívání potravin. Jídlo zůstane úžasně šťavnaté a nevysuší se tak snadno jako v běžné troubě.
Závěr o vaření v páře
Vaření v páře se používalo k přípravě pokrmů ve staré Číně již před více než 1000 lety. U nás je tato šetrná metoda v současnosti opět v módě, a jak se ukázalo, má k tomu dobrý důvod. Ať už v hrnci, v mikrovlnné troubě nebo v konvektomatu: přejeme vám hodně zábavy při vaření v páře a dobrou chuť!
Vítejte ve světě Whirlpool, navrženým pro vaši pohodu.