Jak vařit v mikrovlnné troubě

Kategorie: Tipy a inspirace - 40_
  • Zkopírovat odkaz
Snadné nastavení mikrovlnné trouby Whirlpool
Související spotřebiče
Mikrovlnné trouby Whirlpool
Objevit více

Čtení zabere: 2 minuty

Nejen pro studenty - ve vysoce kvalitní mikrovlnné troubě si můžete připravit zdravá jídla během chvilky! K čemu můžete mikrovlnnou troubu použít? K ohřátí včerejší večeře, samozřejmě, ale mikrovlnná trouba toho umí mnohem víc. Většina lidí podceňuje potenciál tohoto malého kuchyňského spotřebiče, který dokáže víc než jen ohřát včerejší guláš k rychlému jídlu. Díky mnoha technologiím a přednastaveným receptům, které jsou k dispozici po pouhém stisknutí tlačítka, lze v mikrovlnné troubě připravit i složité pokrmy, které jsou dokonale propečené a křupavé. Díky krátké době přípravy zůstává v jídle více živin a vitamínů. Ukážeme Vám, co je důležité, pokud chcete v mikrovlnné troubě připravovat chutné pokrmy.

Jak zdravé je vaření v mikrovlnné troubě?

Přetrvává mýtus, že mikrovlnné trouby dodávají jídlu škodlivé záření. Jídlo připravené v mikrovlnné troubě je však stejně zdravé jako všechno, co uvaříte na sporáku nebo v troubě. Poškození způsobené mikrovlnami nebo elektromagnetickými vlnami je vyloučeno, protože energie používaných mikrovln není dostatečně silná.

Kromě toho je vaření v mikrovlnné troubě jedním z nejšetrnějších způsobů přípravy. Při vysoké teplotě a vlhkosti v hrnci nebo v troubě dochází ke ztrátě důležitých živin. Důležitá je zde také kratší doba vaření ve srovnání s vařením v troubě, v hrnci nebo v parním hrnci. Teplo ničí vitamíny a živiny. Čím kratší je doba vaření, tím více živin zůstane zachováno. Pokud vaříte nebo vaříte v páře v mikrovlnné troubě s malým množstvím tekutiny, vitamíny a minerální látky zůstanou zachovány. Mnoho ingrediencí lze v mikrovlnné troubě dokonce uvařit, aniž byste museli přidávat další vodu. A s talířem Crisp můžete připravit lahodné, křupavé pokrmy s malým množstvím tuku nebo dokonce bez něj.

Co znamená úroveň výkonu mikrovlnné trouby?

U sporáku a trouby se teplo reguluje postupně, u mikrovlnné trouby se naopak nastavuje úroveň výkonu. Tím je myšlen počet wattů, se kterými přístroj pracuje. Čím více wattů, tím vyšší je teplota. Pro vaření v mikrovlnné troubě již postačuje 600 wattů. Na druhou stranu vyšší výkon nemusí nutně znamenat, že jídlo bude hotové rychleji: pokud je úroveň výkonu nastavena příliš vysoko, může se stát, že si spálíte jazyk na vnější straně surovin, zatímco uvnitř ještě nejsou zcela uvařené nebo ohřáté. Navíc při příliš horké přípravě dochází ke ztrátě důležitých živin.
Jaká je však správná úroveň výkonu? Při vaření v mikrovlnné troubě se můžete řídit následujícími pokyny:

POD 200 WATTŮ
Rozmrazování mražených potravin
Rozpouštění másla/čokolády

200 AŽ 300 WATTŮ
Udržuje pokrmy teplé

300 AŽ 500 WATTŮ
Ohřívání jídla

500 AŽ 800 WATTŮ
Vaření pokrmů

NAD 800 W
Ohřívání tekutiny a dokonce je přivádí k varu

Které nádoby jsou vhodné pro vaření v mikrovlnné troubě?

Mnoho výrobců nabízí speciální skleněné nádobí do mikrovlnné trouby, které lze v mikrovlnné troubě bez obav používat. Ideální jsou také plastové nádoby, které jsou označeny jako vhodné pro provoz v mikrovlnné troubě, s výjimkou melaminu, který může při ohřevu uvolňovat škodlivé látky. Na nádobách Tupperware a plastových nádobách je obvykle malý symbol, který označuje, zda je nádoba vhodná do mikrovlnné trouby, či nikoli. Kovové nádoby jsou naopak v mikrovlnné troubě zásadně špatně. Porcelánové glazury a dekorace talířů často obsahují kovy, a proto jsou vhodné jen v omezené míře.
Kov absorbuje mikrovlnnou energii a velmi se zahřívá. Může se tedy stát, že nádoby jsou velmi horké, ale jídlo se neohřeje.
Hliněné nádoby také nejsou vhodné.

Můžete připravovat ryby a maso v mikrovlnné troubě?

Ano, sváteční jídlo ve volném stylu můžete připravit i v mikrovlnné troubě. Pouze u hovězího masa a zvěřiny byste měli raději použít sporák nebo troubu, protože tyto druhy masa mají tendenci se v mikrovlnné troubě vysušovat. Naproti tomu drůbež, vepřové maso, mleté maso a ryby nejsou žádný problém. Maso a ryby rozdělte na stejně velké kousky, aby se všechny kousky uvařily. Mimochodem: pokud vaříte maso v mikrovlnné troubě, měli byste pokrm osolit až po uvaření. Sůl odstraňuje vlhkost a hrozí, že se maso v mikrovlnné troubě vysuší.
Vaření masa v mikrovlnné troubě má však jednu nevýhodu, alespoň pokud jde o starší přístroje: pokud si nepomůžete pravidelným potíráním bílkem a paprikou, maso při vaření v mikrovlnné troubě nebude křupavé. Mikrovlnné trouby Whirlpool jsou naproti tomu často vybaveny funkcí grilu, která zajistí křupavou kůrčičku. Nová mikrovlnná trouba ExtraSpace je navíc vybavena speciálním Crisp talířem z feritu, který se v mikrovlnné troubě velmi rychle zahřívá. Gril v horní části vnitřku mikrovlnné trouby pak opéká horní část pokrmu. Talíř Crisp tak funguje jako pečicí forma.

Problémy nebudete mít ani z hlediska vnitřního prostoru: s novou mikrovlnnou troubou Whirlpool ExtraSpace s plně plochou dutinou máte k dispozici +30 % využitelného prostoru pro vaření* a větší flexibilitu, která vyhoví všem vašim potřebám. Užijte si extra prostor pro vaše potraviny a hrnce díky absenci otočného talíře.

*V porovnání se standardními mikrovlnnými troubami Whirlpool o objemu 25 l.

Jak vařit zeleninu v mikrovlnné troubě

Zeleninu lze v mikrovlnné troubě připravit během chvilky. Proces je v podstatě podobný vaření v páře: voda se v mikrovlnné troubě odpařuje a pára stimuluje proces vaření zeleniny. Některá zelenina přirozeně obsahuje tolik vody, že ji k dosažení tohoto efektu stačí jen ohřát (např. rajčata nebo cukety). Jiná zelenina se musí vložit do mísy s vodou, aby se mohla v mikrovlnné troubě vařit v páře.
Nezapomeňte zeleninu s pevnou slupkou několikrát propíchnout vidličkou, aby se zabránilo prasknutí slupky při vaření v mikrovlnné troubě - například při vaření brambor. Zde také pomáhá nakrájet zeleninu na zhruba stejně velké kousky, aby některé kousky nezůstaly syrové, zatímco jiné jsou již máslově měkké.

Mohu v mikrovlnné troubě upéct dort?

V mikrovlnné troubě můžete nejen vařit, ale dokonce také péct. Během chvilky vykouzlíte lahodné koláče pro celou rodinu nebo chutné hrníčkové koláče, když vás přepadne hlad. Malé trendové koláče - nazývané také hrníčkové koláče - jsou oblíbenou klasikou, pokud jde o pečení v mikrovlnné troubě, a jsou hotové během chvilky. V mikrovlnné troubě však můžete upéct i rohlíky k snídani. K pečení v mikrovlnné troubě se smí používat pouze nádobí vhodné do mikrovlnné trouby. Běžné formy na pečení jsou většinou vyrobeny z kovu a mohou mikrovlnnou troubu poškodit, proto by se neměly používat.

Související spotřebiče
Mikrovlnné trouby Whirlpool
Zažijte mimořádně křupavé výsledky s naším inovativním talířem Crisp, vyrobeným z vysoce výkonného feritového materiálu. Zdravé a chutné recepty pro vaši pohodu
Objevit více
Související spotřebiče
Mikrovlnné trouby Whirlpool
Zažijte mimořádně křupavé výsledky s naším inovativním talířem Crisp, vyrobeným z vysoce výkonného feritového materiálu. Zdravé a chutné recepty pro vaši pohodu
Objevit více