Čtení zabere: 3 minuty
Ovoce, zelenina a další potraviny se nejlépe skladují v chladničce, aby déle vydržely. Často zkrátka není dostatek času na to, abyste každý den kupovali čerstvé potraviny, a chcete co nejvíce minimalizovat plýtvání potravinami. Bezpečné a dlouhodobé skladování čerstvých potravin je tak důležité pro vaši peněženku i zdraví. Řiďte se našimi radami, které vám pomohou pochopit různá specifika, která mají jednotlivé potraviny při jejich skladování.
Které potraviny patří kam v chladničce
Pokud potraviny správně skladujete, můžete si je vychutnávat déle. Ve správné zóně, ať už ve dveřích nebo v přihrádce na zeleninu, správné uložení ochrání cenné suroviny i chuť potravin.
Jaké potraviny patří do mrazicího oddílu?
Mrazicí boxy mají mnohostranné využití: lze zde zmrazit téměř všechny druhy zeleniny, s výjimkou druhů s vysokým obsahem vody, jako je cibule nebo rajčata. Maso nebo ryby lze snadno zmrazit v obalu ze supermarketu - nebo čerstvé z trhu ve vhodném boxu.
Co patří do oddělení pro ovoce a zeleninu?
Zásuvka na ovoce a zeleninu Fresh Box+ je speciálně určena na salát, zeleninu a ovoce. Papriky, rajčata, avokádo, pomeranče nebo okurky zde zůstanou křupavé.
Co ukládat do spodní části chladničky
Ve spodní části chladničky je nejchladněji - je to místo ideální pro ryby, uzeniny nebo maso. Proto v mnoha chladničkách Whirlpool najdete přizpůsobitelnou zásuvku Multi Fresh s různým nastavením teploty pro skladování potravin se specifickými potřebami, jako jsou ryby a maso (+0/2°) nebo mléčné výrobky (+2/3°). Jsou zde také ideální podmínky pro šetrné odmrazování.
Střední část chladničky
Prostřední část chladničky je vhodná zejména pro mléčné výrobky, jako je smetana nebo jogurt.
Jaké potraviny patří do horní části chladničky
Horní část je ideální pro uchování již uvařeného jídla.
Horní část dveří chladničky
V horní části dveří chladničky panují nejmírnější teploty: je to správné místo pro džem, vejce a máslo i pro uchování citrusových plodů, které jsou citlivé na chlad.
Prostřední část dveří chladničky
Do prostředního prostoru dveří se dobře hodí plechovky, malé lahvičky nebo omáčky, jako je kečup nebo majonéza.
Co skladovat v dolní části dveří chladničky
Ať už jde o limonádu, mléko nebo pomerančový džus - nejnižší přihrádky ve dveřích nabízejí prostor a jsou praktické pro nápoje v lahvích nebo sáčcích.
Proč uchovávat ovoce v chladničce?
Ovoce můžete bezpečně skladovat při pokojové teplotě v kuchyni. Protože se zralé ovoce může rychle zkazit, umístěte ho do chladničky pro delší skladování. Ovoce jako jsou jablka, hrušky, švestky a broskve, by mělo být skladováno odděleně, protože produkuje plyn etylen, který způsobuje rychlejší dozrávání a kažení jiného ovoce nebo zeleniny. TIP: kupujte ovoce v sezóně - je pak levnější, zdravé a obzvláště bohaté na vitamíny a minerály. Většinu ovoce lze také zmrazit. Melouny, banány, švestky, třešně a hrozny by se však zmrazovat neměly.
CITRONY
Citrony se skladují na chladném místě při teplotě pět až deset stupňů Celsia. Vydrží až dva týdny.
HROZNY
Hrozny lze uchovávat na chladném místě při pokojové teplotě po dobu 2 až 4 dnů. V chladničce vydrží přibližně 1 týden. Z chladničky je vyjměte asi 20 minut před konzumací, aby se rozvinulo jejich aroma.
ŠVESTKY
Nezralé švestky vydrží při pokojové teplotě jeden až dva dny. Nezralé švestky by se neměly skladovat v chladničce, aby se nepřerušil proces zrání. Zralé švestky byste měli uložit do přihrádky na ovoce a zeleninu v chladničce a brzy je spotřebovat. Zůstanou tam dva až maximálně sedm dní.
BROSKVE
Broskve lze skladovat na chladném místě, například ve sklepě, přibližně 4 dny. V chladničce vydrží asi 1 týden, což však může ovlivnit jejich chuť.
PAPÁJE
Zralé (z 80 % žlutě zbarvené) papáje lze skladovat v chladničce až 1 týden. Mimochodem, i když je papája měkká, není to na škodu.
MELOUNY
Ne zcela zralé, nerozřezané melouny mohou dále zrát při pokojové teplotě, při chladných teplotách dokonce až 2 týdny v závislosti na stupni zralosti. Melouny se nesmějí skladovat při teplotě nižší než 5 °C, protože pokud se pak přenesou na pokojovou teplotu, rychle se zkazí. Rozkrojené a zralé melouny by se měly co nejdříve sníst, protože v chladničce rychle ztrácejí své aroma a mohou přejímat chuť jiných potravin.
MANGA
Nezralé mango může při pokojové teplotě dozrávat ještě 3 až 5 dní. Zralé mango lze uchovávat maximálně 2 dny.
KIWI
Zralé kiwi lze uchovávat při pokojové teplotě několik dní. Pokud je chcete uchovávat déle, můžete ovoce uložit do plastového sáčku v chladničce na 2 až 3 týdny. Díky sáčku kiwi ztrácí méně tekutiny a zůstává déle čerstvé.
GRAPEFRUITY
Grapefruity by se měly skladovat v míse na ovoce v teplotě kolem 15 stupňů Celsia. Můžete je uchovávat až 3 týdny.
TŘEŠNĚ
Třešně a višně můžete uchovávat na chladném místě 1 až 2 dny, v chladničce i déle.
JAHODY
Jahody je nejlepší konzumovat ihned, protože již několik hodin po sklizni ztrácejí své aroma. Pokud to není možné, lze jahody skladovat neomyté a přikryté na chladném místě nebo v chladničce až 2 dny. Měli byste k tomu použít ploché nádoby, protože plody jsou citlivé na tlak.
BANÁNY
Banány jsou velmi citlivé na chlad. Proto by se neměly skladovat v chladničce, ale při pokojové teplotě.
AVOKÁDO
Nezralé avokádo by se mělo uchovávat při pokojové teplotě. Pokud však ovoce nechcete použít ihned, můžete ho skladovat v chladničce až týden, protože se tím přeruší proces zrání. Pokud chcete v chladničce uchovávat pouze polovinu avokáda, použijte polovinu s peckou. Ta obsahuje enzymy, díky nimž plod vydrží déle. Pokud je to možné, skladujte avokádo pouze do doby, než začne měknout, poté se poměrně rychle kazí.
MERUŇKY
Meruňky lze při skladování na chladném místě uchovávat 1 až 3 dny. V chladničce je lze skladovat o něco déle, ale může to poškodit jejich chuť.
JABLKA
Jablka je nejlepší skladovat v uzavíratelných fóliových sáčcích v chladné a tmavé místnosti. Sáčky by měly být perforované s otvory, a tak odvětrávané. Tím se zabrání vysychání jablek. Zpomalí se tak proces zrání a stárnutí a prodlouží se trvanlivost. Pokud se v nich neskladuje žádné jiné ovoce a zelenina, je ideální také zásuvka na ovoce a zeleninu v chladničce. Díky etylenu, který jablka vylučují, se spustí proces zrání a ostatní ovoce se rychleji kazí.
ANANAS
Ananas se sklízí v době zralosti, a proto později nedozrává. Nejlépe je uchovávat jej několik dní v chladu při teplotě 10 až 12 °C. Dlouhému skladování v chladničce je třeba se vyhnout, jinak ananas dostane černé skvrny a zkazí se.
Proč uchovávat zeleninu v chladničce?
Čerstvá zelenina obsahuje nejvíce živin a je zdraví prospěšná. Proto by se měla kupovat co nejčerstvější a ihned zpracovávat. Většinu zeleniny lze skladovat na chladném a tmavém místě po dobu několika dní. Ideální je přihrádka na zeleninu v chladničce. Vzhledem k tomu, že některá zelenina reaguje na plyn etylen, neměla by být skladována společně s ovocem nebo zeleninou (např. jablky nebo rajčaty), které plyn etylen produkují. Neskladujte zeleninu se silným zápachem, jako je cibule, v blízkosti potravin citlivých na aroma (např. máslo nebo citrusové plody), protože aroma se může přenést na tyto potraviny.
RAJČATA
Čerstvá rajčata jsou citlivá na chlad a neměla by se skladovat v chladničce, ale na tmavém místě při pokojové teplotě. Zelenina, která miluje teplo slunce, může v chladničce ztratit své intenzivní aroma a časem ztvrdnout.
ŠPENÁT
Špenát nepatří mezi skladovatelnou zeleninu. Neměl by se skladovat déle než jeden den, protože světlo a kyslík rychle snižují obsah citlivých složek. Nejlépe je uchovávat ho na tmavém a chladném místě, například v přihrádce na zeleninu v chladničce.
CHŘEST
Chřest by se měl v chladničce skladovat pouze po nezbytně nutnou dobu. Pokud jej neoloupaný zabalíte do vlhké utěrky, vydrží chřest v
CELER
Kousky celeru zabalené do potravinářské fólie lze skladovat v přihrádce na zeleninu v chladničce až 1 týden. Omytý celer zabalený do vlhké utěrky vydrží v přihrádce na zeleninu v chladničce 4 dny.
SALÁT
Salát je nejlepší uchovávat v plastovém sáčku v přihrádce na zeleninu v chladničce.
PAPRIKY
Papriky se při teplotách nižších než 7 °C poškozují a teploty nad 13 °C podporují jejich dozrávání. Neomyté papriky je nejlepší skladovat v plastovém sáčku v chladničce. Uložené v chladu vydrží asi 5 dní.
MRKVE
Mrkev rychle ztrácí vlhkost. Proto byste neměli čerstvou mrkev skladovat společně s listy, protože ty z mrkve odčerpávají vlhkost. Mrkev vydrží v chladničce v zásuvce crisper až týden.
ZELÍ
Zelí vydrží dlouho v chladném sklepě. Mělo by se však pravidelně kontrolovat, zda se na něm netvoří nahnilé skvrny. Rozpůlené hlávky lze v chladničce skladovat až 2 týdny.
BRAMBORY
Brambory lze skladovat i ve velkém množství po dobu několika týdnů. Vhodné jsou chladné, suché a tmavé sklepy nebo sklady. Optimální skladovací teplota je 7 až 10 °C.
OKURKY
Pokud mají být okurky použity během 1-2 dnů, lze je skladovat v perforovaném plastovém sáčku. Pokud ji však plánujete použít později během týdne, měla by být uložena v chladničce v crisper zásuvce.
HOUBY
Čerstvé houby se špatně uchovávají, a proto je třeba je zpracovat co nejdříve. Houby vydrží v chladničce čerstvé až 4 dny a nejlépe je skladovat ve spodní části chladničky.
BROKOLICE
Brokolice podléhá rychlé zkáze a měla by se skladovat pouze krátkou dobu. Pro udržení relativně vysoké vlhkosti a prodloužení trvanlivosti jsou užitečné perforované plastové fólie. Brokolici lze skladovat v chladu a temnu v oddílu pro zeleninu v chladničce po dobu 2 až 3 dnů.
KVĚTÁK
Květák je nejlepší skladovat růžičkami dolů, aby se do něj nedostaly nečistoty a nepoškodily ho. Pokud květák nespotřebujete v den nákupu, můžete jej skladovat 2 až 3 dny mimo dosah světla, nejlépe v zeleninovém oddílu chladničky.
LILKY
Lilky by se měly skladovat na chladném místě, ale ne v chladničce. Při teplotě 10 až 13 °C vydrží až týden. Nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování.
Jak v chladničce uchovávat mléčné produkty
ČOKOLÁDA
Čokoládu neskladujte v chladničce, ale na chladném a suchém místě. Vysoké teploty nebo výkyvy teplot způsobují vznik šedého filmu.
MLÉKO
Mléko by se mělo skladovat při teplotě 4 °C. Stejně jako všechny ostatní mléčné výrobky (jogurt, tvaroh atd.) může přebírat vůni citronů, cibule a masa.
SÝRY
Sýry, které silně zapáchají, musí být zabaleny. Sýry by neměly být dlouhodobě skladovány v blízkosti mléka nebo smetany, protože mohou přebírat jejich vůni. Všímejte si data spotřeby. Optimální teplota skladování je 5-6 °C.
MÁSLO
Protože máslo rychle přebírá vůni a chuť ostatních potravin, měli byste se ujistit, že se obal dobře uzavírá. Máslo skladujte nejlépe v přihrádce na máslo na dveřích chladničky. Tam zůstane jemné.
Jak v chladničce uchovávat maso a drůbež
RYBY
Ryby se snadno kazí, protože obsahují hodně bílkovin a vody. Proto by se měly připravovat a konzumovat co nejdříve po zakoupení. Ryby lze krátkodobě uchovávat v chladničce tak, že je vložíte do skleněné nebo porcelánové nádoby, zakryjete potravinovou fólií a umístíte do nejchladnější části chladničky nebo do vyhrazené zásuvky Multi Fresh.
MASO A DRŮBEŽ
Maso a drůbež by měly být uchovávány v původních obalech, dokud nejsou připraveny k použití. Otevřené potraviny by měly být uchovávány ve fólii, vodotěsném plastovém sáčku nebo vzduchotěsné nádobě, aby se nevysušily. Maso a drůbež vždy ukládejte do nejchladnější části chladničky nebo do vyhrazené zásuvky Multi Fresh.
VEJCE
Porézní skořápka snadno absorbuje cizí pachy, proto nikdy neskladujte vejce se silně zapáchajícími potravinami, jako je například cibule. Vejce skladujte vždy špičkou dolů. Optimální je skladovací teplota do 8 °C. Vejce ukládejte do určených přihrádek ve dveřích chladničky. Slepičí vejce lze uchovávat v nechlazeném stavu první 3 týdny po snesení a lze je také konzumovat až čtyři týdny po dni snesení. Vařená vejce lze uchovávat přibližně 2-4 týdny.
Jak v chladničce uchovávat bylinky
Pokud bylinky nepoužíváte ihned, můžete je zabalit do vlhké látky nebo vložit do plastového sáčku, dokud jsou mokré. Pokud máte celý svazek, je nejlepší umístit je do sklenice s vodou jako řezané květiny. Pokud takto připravené bylinky uchováte v chladničce, vydrží čerstvé několik dní.
Welcome to Whirlpool, designed for your wellbeing