Nápady na předvaření a skladování potravin

Kategorie: Tipy a inspirace - 30_
  • Zkopírovat odkaz
Nápady na předvaření a skladování potravin
Související spotřebiče:
Whirlpool W Collection
Objevit více

Čtení zabere: 3 minuty

Příprava jídla doma opět získává na popularitě. Ve své podstatě jde o předvaření a skladování potravin. Má to smysl v mnoha situacích: pokud nemůžete v jídelně najít to, co hledáte, pokud máte intoleranci na určité potraviny, pokud hubnete nebo v oblasti fitness. Navíc při tom můžete ušetřit čas i peníze. V tomto článku se dozvíte, v čem spočívá příprava jídla a jak to celé funguje.

Výhody domácí přípravy jídla

Příprava jídel doma vám pomůže zajistit zdravou stravu, protože budete přesně vědět, co a kolik toho sníte, ať jste kdekoli. Existuje mnoho dobrých důvodů, proč to má smysl: potravinových intolerancí přibývá a hotová jídla obvykle obsahují velké množství soli, cukru nebo konzervačních látek a zvýrazňovačů chuti. S domácí přípravou jídla vždy přesně víte, co jíte. S přípravou jídla můžete také ušetřit peníze. Nemusíte se spoléhat na drahé svačiny nebo restaurace po cestě, protože jídlo už máte s sebou. Zároveň lze dodat, že šetříte elektrickou energii, pokud méně často zapínáte kuchyňské spotřebiče. Například pomocí funkce Cook4 trouby Whirlpool můžete snadno připravit až 4 různá jídla najednou, aniž by se smíchaly chutě nebo vůně. Příjemným vedlejším efektem je i to, že uděláte něco pro životní prostředí. Kupujete totiž jen přesně to, co skutečně využijete. Nevyhodíte tak žádné jídlo a zároveň snížíte množství obalového odpadu při nákupu větších balení.

Potraviny vhodné pro domácí přípravu

Při výběru potravin pro přípravu jídla dbejte na to, aby jejich kombinací vzniklo vyvážené jídlo. Základem jsou různé druhy zeleniny, potraviny bohaté na bílkoviny, jako je maso, ryby nebo tofu, a přílohy, jako je rýže, brambory nebo nudle.
Vhodných potravin pro přípravu jídla je celá řada. Některým byste se však měli vyhnout. Například zmrazování salátu není dobrý nápad. Listy se stávají kašovitými a salát je tak ynehodnocený. Existuje více než dostatečná zásoba potravin, které jsou pro přípravu jídla ideální.
V zásadě se ujistěte, že si vybíráte potraviny, které můžete vzájemně dobře kombinovat. Díky tomu si můžete jídlo zpestřit, aniž byste museli připravovat příliš mnoho různých ingrediencí.

Vše co potřebujete pro přípravu jídla

Abyste mohli předvařené potraviny optimálně skladovat a přepravovat, potřebujete vhodné nádoby. K tomuto účelu existují boxy na potraviny, které poskytují i přepážky. Díky tomu můžete v jedné krabičce přepravovat několik potravin odděleně od sebe. Nádoby vhodné do mikrovlnné trouby vše ještě více usnadňují, protože k ohřevu nepotřebujete další nádobí. Můžete však použít i staré zavařovací sklenice nebo sklenice od marmelády a ponořit se do procesu přípravy jídla.

Vytvořte si týdenní plán přípravy jídla

Než začnete vařit, ujasněte si, jaké pokrmy byste chtěli jíst. Zvažte také, zda můžete požadovaná jídla rozumně začlenit do nadcházejícího týdne. Jste častěji doma, v kanceláři nebo na cestách? Máte k dispozici zařízení pro ohřev jídla? Nebo je dobré připravovat věci, které rádi jíte i chlazené? Budete mít čas na vydatné jídlo, nebo jste odkázáni spíše na rychlé svačiny? V každém případě dbejte na dostatečnou rozmanitost. Příprava jídla má být zábava a jíst týden stejný guláš není produktivní.

Nakupování a plánování dopředu
Jakmile víte, co chcete uvařit, spočítejte množství a sestavte si nákupní seznam. Sami nejlépe víte, kde všechny potřebné produkty nakoupíte. Pokud plánujete přípravu jídla na delší dobu, je dobré si vytvořit rutinu. Ta začíná výběrem místa nákupu a končí pevně stanovenými dny nákupu a vaření. Sobota je obvykle ideální pro nákup a ve volnou neděli můžete čerstvé suroviny rovnou zpracovat.

Vaření a skladování
Nechte si dostatek času na vytvoření týdenního plánu přípravy jídel. Je vhodné vybrat si k tomu volný den. V neděli si tak můžete vybrat časový úsek, kdy budete moci projekt realizovat bez stresu. Doporučuje se předvařit všechna plánovaná jídla najednou. Stačí, když jednou uklidíte kuchyň, a víte, že další týden se nebudete muset o nic starat.
Jakmile jsou všechna jídla připravena, stačí je jen zabalit a uskladnit. Záleží jen na vás, zda je naplníte do profesionálních krabiček na potraviny nebo do vzduchotěsných zavařovacích sklenic. V každém případě je třeba brát v úvahu rozdílnou dobu trvanlivosti potravin. Většinu pokrmů můžete v chladničce bez problémů uchovávat 3-4 dny, ale existují i výjimky. Mořské plody, ryby nebo špenát by se měly spotřebovat do 1-2 dnů. V každém případě by se předvařené potraviny měly dát do chladničky ihned, jakmile vychladnou.

Jak dlouho může být pokrm uchován v chladničce?

Pokud dodržujete dlouhodobý plán přípravy jídel, můžete si předem připravit větší množství určitých potravin na několik měsíců. Například uvařenou rýži lze bez problémů zmrazit. Důrazně však doporučujeme ji před zmrazením porcovat, jinak se zmrazí do velké hroudy.
Pro větší plány přípravy jídla je potřeba poměrně dost místa. Proto jsou pro tento účel ideální prostorné mrazničky. Pokud je však často otevíráte, dostává se do mrazničky více vlhkosti, což může vést k většímu namrzání. Doporučujeme proto mrazničky s funkcí NoFrost. Zde se námraza v první řadě nevytvoří a únavné odmrazování již není nutné.

Tip jak začít

 

  1. Stále stejná chuť na jazyku se může rychle omrzet. Při předvaření jídla experimentujte s různými druhy koření. Ze stejných základních surovin můžete rychle vykouzlit zcela odlišné pokrmy.
  2. Po ohřátí doplňte pokrmy kvalitními extra panenskými olivovými oleji, které obsahují zdravé tuky. Kombinované oleje, jako je například pepřovo-olivový olej, dodají pokrmu individuální nádech.
  3. Pro dlouhodobé projekty přípravy jídel je vhodné mít doma určitou základní zásobu surovin, aby bylo možné pokrmy spontánně obměňovat. K tomu se hodí zejména potraviny s dlouhou trvanlivostí, jako jsou ořechy, mražené bobuloviny nebo sušené ovoce.
  4. Pokud budete potraviny skladovat odděleně, lépe si zachovají svou chuť. Speciální úložné boxy mají pro tento účel různé přihrádky. Pokud je nemáte po ruce, jednoduše potraviny navrstvěte do zavařovací sklenice a využijte tohoto efektu.
  5. Předvařené potraviny vložte do skladovacích nádob ihned po přípravě. Vychladnou mnohem rychleji než v ještě horké pánvi či hrnci.
  6. Zmrazené potraviny vyjměte z mrazáku den předem a vložte je přes noc do chladničky. Zkrátíte tak dobu ohřívání následující den.

 

Vítejte ve světě Whirlpool, navrženým pro vaši pohodu.

Související spotřebiče:
Whirlpool W Collection
Objevte spotřebiče Whirlpool řady W Collection poháněné pokročilou technologií, která rozpozná a předvídá vaše potřeby, aby zajistila vynikající výkon při vaření.
Objevit více
Související spotřebiče:
Whirlpool W Collection
Objevte spotřebiče Whirlpool řady W Collection poháněné pokročilou technologií, která rozpozná a předvídá vaše potřeby, aby zajistila vynikající výkon při vaření.
Objevit více