Skladujte čerstvé bylinky v chladničce

Kategorie: Tipy a inspirace - 40_
  • Zkopírovat odkaz
Skladujte čerstvé bylinky v chladničce
Související spotřebiče:
Řada kombinovaných chladniček
Objevit více

Čtení zabere: 3 minuty

Místní, středomořské nebo dokonce exotické bylinky dodají každému pokrmu konečnou podobu a svým aroma zajistí zvláštní chuť. Všestranné bylinky však lze uchovávat čerstvé jen krátkou dobu. Zde se dozvíte, jak zajistit, aby čerstvé bylinky vydržely déle, a na co si musíte dát pozor.

Bylinky v chladničce

Pokud chcete čerstvé bylinky uchovávat jen krátkou dobu, nejjednodušší je uložit je do chladničky. Za tímto účelem nejprve odstraňte zažloutlé nebo zvadlé listy a stonky. Poté omyté kuchyňské bylinky vložte buď do vlhké papírové nebo kuchyňské utěrky, nebo navlhčené do uzavíratelného plastového sáčku. Vlhkost zajistí, že si bylinky déle zachovají své aroma a tvar. Takto uložené bylinky vydrží přibližně týden až dva.

Bylinky v mrazničce

Mrazení čerstvých bylinek se osvědčilo jako dobrý způsob, jak čerstvé bylinky uchovávat delší dobu. I zde je vhodné vytřídit zvadlé listy a stonky. Než kuchyňské bylinky uložíte do mrazničky nebo mrazicího oddílu chladničky, omyjte je a poté osušte. Poté je můžete podle potřeby buď nasekat, nebo zmrazit vcelku. Obzvláště praktické je použití zásobníku na kostky ledu. Nasekané bylinky sem vložte a kostky doplňte trochou vody. Díky tomu můžete bylinky ideálně porcovat a rozmrazovat je jednotlivě. Alternativou jsou sáčky do mrazničky jako nádoby.

Výběr bylinek není téměř nijak omezen. Zvláště dobře lze tímto způsobem uchovat pažitku, petrželku, kopr, tymián, estragon, meduňku, mátu a bazalku - až 10-12 měsíců.

Zmrazování česneku
Mnoho pokrmů se zušlechťuje chutnými listy divokého česneku. Čerstvé je však lze v chladničce uchovávat jen několik dní. Kromě toho má tato bylina velmi krátkou sezónu - listy lze sbírat pouze v dubnu a květnu. Abyste si mohli na chutnou kuchyňskou bylinku vzít zálusk po celý rok, doporučuje se čerstvý divoký česnek ihned po sběru zamrazit. Platí zde stejný postup jako u všech bylinek. Nasekané nebo rozmačkané ve vaničce na kostky ledu nebo v plastovém sáčku, lze pak listy skladovat až jeden rok.

Příprava na čištění chladničky

Než začnete s čištěním, měli byste nejprve vyprázdnit chladničku a potraviny uložit na bezpečné a chladné místo. Pokud jsou venku zimní teploty, je k tomu vhodná zahrada, terasa nebo balkon. Případně můžete potraviny uložit do chladicího boxu, chladicí tašky nebo koše s ledovými obaly. Poté přístroj vypněte nebo jej odpojte ze zásuvky. Chladničku byste měli odpojit od sítě zejména v případě, že plánujete provádět větší úklid včetně odmrazování.

Sušení bylin - tradiční způsob konzervace

Ještě delší trvanlivosti dosáhnete, pokud použijete tradiční způsob zpracování bylinek - sušení bylinek. Tímto způsobem lze byliny skladovat jeden až dva roky. Tento způsob je vhodný zejména pro bylinky s nízkým obsahem vody - například tymián, rozmarýn, oregano, levandule. Sušení je však méně vhodné pro citlivé rostliny, jako je řeřicha, libeček nebo šťovík, protože se zde špatně zachovává aroma. Vhodnější je zmrazení.

Při tradičním sušení se větvičky zavěšují ve svazcích na místo chráněné před světlem. Při přípravě je třeba větvičky a byliny omýt a poté pečlivě usušit pomocí utěrky. Malé svazky větviček se pak svážou k sobě pomocí gumičky nebo nitě a zavěsí se hlavou dolů na místo chráněné před světlem. Dbejte na to, aby na ně nedopadalo sluneční světlo a aby teplota v místnosti nestoupla nad přibližně 40 stupňů, protože v takovém případě by se aroma bylin ztratilo. V závislosti na druhu rostliny trvá proces sušení přibližně jeden až tři týdny.

Pokud to trvá příliš dlouho, můžete chutné bylinky sušit také v troubě. Omyté a osušené bylinky vložte do trouby a sušte při teplotě asi 30 stupňů po dobu asi tří hodin. Větvičky dobře rozložte a dbejte na to, aby nebyly na sobě. Přibližně po polovině doby byste měli větvičky obrátit. Dvířka trouby by měla zůstat po celou dobu sušení pootevřená. I zde platí, že pokud je teplota příliš vysoká - nad 40 stupňů - zničí se aroma.
Po usušení by měly být bylinky uloženy v nádobě chráněné před světlem a být uloženy na suchém a chladném místě. Ke skladování můžete použít například nádoby z hnědého skla nebo keramické sklenice.

 

Vítejte ve světě Whirlpool, navrženým pro vaši pohodu.

Související spotřebiče:
Řada kombinovaných chladniček
Uložte své bylinky do kombinované chladničky Whirlpool vybavené technologiemi, které udrží vaše potraviny déle čerstvé.
Objevit více
Související spotřebiče:
Řada kombinovaných chladniček
Uložte své bylinky do kombinované chladničky Whirlpool vybavené technologiemi, které udrží vaše potraviny déle čerstvé.
Objevit více