Typicky podzimní pokrm, a to jak formou, tak ingrediencemi. Neobvyklá kombinace dýně a kaštanů je vlastně typická pro francouzskou kuchyni. Křupavá slanina vyvažuje sladkost základních ingrediencí a dodává tomuto receptu správnou rovnováhu chutí.
Suroviny
- Dýně 500 g
- Kaštany 200 g
- Česnek 1 stroužek
- Tymián Několik větviček
- Extra panenský olivový olej podle chuti
- Sůl a pepř podle chuti
- Křupavá slanina 100 g
Postup
1.
Začnete tím, že do velkého hrnce vložíte očištěnou, semen zbavenou a oloupanou dýni spolu s oloupanými kaštany, stroužkem česneku, špetkou soli, polovinou tymiánu, dvěma lžícemi extra panenského olivového oleje a přibližně jedním litrem vody.
2.
Dále zapnete sporák, postavíte na něj hrnec a vaříte na mírném ohni, dokud se dýně nerozpadne a kaštany nezměknou.
3.
Nyní ji ručním mixérem rozmixujete na pyré, přidáte kapku extra panenského olivového oleje, čerstvý tymián a pepř. Podávejte e v miskách posypaných křupavou slaninou.