Zvenku křupavé a aromatické, uvnitř měkké a lahodné. Lilkové závitky jsou jednoduchým pokrmem, který zaujme strukturou své chuti: vrstva po vrstvě odhaluje nové chutě, jedna aromatičtější než druhá.
Suroviny
- Jeden velký lilek 1
- Šunka 120 g
- Provázkový sýr 60 g
- Bazalka několik listů
- Vejce 2
- Strouhanka podle chuti
- Extra panenský olivový olej podle chuti
Postup
1.
Lilek omyjte, odstraňte stopku a kráječem, mandolínou nebo ostrým nožem ho podélně nakrájejte na tenké plátky.
(asi 8 plátků)
2.
Nyní nakrájejte sýr na plátky.
3.
V tuto chvíli omotejte sýr a lístek bazalky kolem plátku šunky, čímž vytvoříte malé kapsy, a do každého plátku lilku vložte jednu z nich.
4.
Poté každý plněný plátek přeložte napůl a zajistěte jedním nebo dvěma párátky.
5.
Plátky nejprve namočte do vaječného těsta a poté je obalte ve strouhance.
6.
Zapněte sporák a postavte na něj velký hrnec s velkým množstvím extra panenského olivového oleje.
7.
Kapsy smažte při teplotě asi 180 stupňů dozlatova, nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte horké.