Tortellini jsou etalonem italské kuchyně, ale nelekejte se: jejich domácí příprava je jednodušší, než si myslíte. Ze všech možných nádivek je lilková nádivka jednou z nejvoňavějších, zejména pokud ji zkombinujete se zeleninovým ragú.
Suroviny
- Čerstvé těstoviny 300 g
- Lilek 500 g
- Šalotka 1
- Čerstvá, nadrobno nakrájená rajčata 80 g
- Bazalka několik listů
- Extra panenský olivový olej 2 polévkové lžíce
- Sůl a pepř podle chuti
- - Na zeleninové ragú:
- Cukety 200g
- Mrkve 150 g
- Řapíkatý celer 1
- Stroužek česneku 1
- Bazalka několik listů
- Strouhaný parmezán 30 g
- Extra panenský olivový olej 2 polévkové lžíce
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
1.
Začněme s ragú!
2.
Nejprve zeleninu omyjte a nakrájejte na kostičky.
3.
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte česnek.
4.
Nyní přidejte mrkev i celer. Tři minuty je přehazujte na pánvi a pak je zastříkněte pěti lžícemi vody. Přidejte také špetku soli. Vařte na mírném ohni 10 minut.
5.
Poté přidejte cukety. Nyní nechte pánev na ohni ještě 3-4 minuty. Poté přidejte bazalku, sůl a pepř podle chuti.
6.
Na tortelli:
7.
Lilky omyjte. Poté je podélně rozkrojte na poloviny. Nožem udělejte do dužiny vodorovné zářezy: umožníte tak pronikání tepla do lilku a pomůžete odstranit přebytečnou vodu.
Předehřejte troubu na 200 °C a lilky pečte 15-20 minut. Po uplynutí této doby je vyjměte a pomocí lžíce opatrně vydlabejte dužinu. Po odstranění dužiny lilky nakrájejte nadrobno.
8.
Vezměte šalotku a nakrájejte ji velmi najemno. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a smažte ji, dokud nezíská pěknou zlatavou barvu. Poté přidejte nadrobno nakrájený lilek a rajčata a promíchejte. Během vaření přidejte špetku soli a pepře. Pánev nechte na ohni, dokud se omáčka (která bude náplní pro tortelli) nezredukuje. Nakonec nasekejte bazalku a přidejte ji do omáčky.
9.
Nastal čas vyválet těsto na těstoviny! Může to být těžká práce, ale ujistěte se, že¨jste těsto vyváleli na velmi tenkou vrstvu. Poté rozestřete vámi připravenou lahodnou omáčku a připravte tortelli.
10.
Naplňte hrnec vodou a postavte ho na oheň.
11.
Jakmile vám voda začne vřít, opatrně do ní nasypte tortelli a vařte je maximálně 3 až 4 minuty.
12.
Poté tortelli sceďte, přidejte lahodné ragù a podávejte horké.
Nakonec si nechte chutnat!