Koho nikdy nelákalo dát si Rum Babu? Dostatečně měkká, aby byla vlhká i po namočení do aromatického sirupu, který je pro tento recept klíčový.
Suroviny
- Mouka 125 g
- Máslo 50 g
- Vejce 2
- Vaječné žloutky 1
- Mléko 15 ml
- Cukr krupice 15 g
- Pivovarské kvasnice 15 g
- Sůl špetka
- Bazalka 30 g
- Máta 30 g
- Voda 500 ml
- Třtinový cukr 250 g
- Citron 1
- Rum 250 ml
- Tymián 15 g
Postup
1.
Vložte mouku a droždí do mixéru a krátce promíchejte.
2.
V míse smícháte mléko, vejce a žloutek a dobře promícháte.
3.
Přidejte cukr a sůl a znovu promíchejte.
4.
K mouce přilijte vaječnou směs a v mixéru prohnětete.
5.
Přidejte máslo, předem změklé při pokojové teplotě, a vmíchejte ho do těsta.
6.
Těsto přendejte do cukrářského sáčku a nalijte do máslem vymazaných forem, které naplníte asi do výšky 1 cm od okraje.
7.
Nechte půl hodiny kynout na teplém místě nebo v troubě zvolením stupně kynutí na 30 °C.
8.
Mezitím si ve spodním koši parního hrnce připravte sirup. Přidejte trochu vody ohřáté v mikrovlnné troubě při 750 W po dobu 4 minut, 250 g cukru, rum, bazalku, mátu, tymián a citronovou kůru. Nechte louhovat a přikryjte pokličkou.
9.
Po vykynutí položte formy s těstem na keramický talíř vhodný k pečení.
10.
Talíř s formami vložte do mikrovlnné trouby, zvolte větrané vaření a nastavte teplotu na 180 °C na 20 minut.
11.
Po upečení vyjměte rum baby z formiček a namočte je do sirupu.
12.
Jakmile se sirup vsákne, naaranžujte rum baby na talíře a ozdobte jemně zbarvenými jedlými květy.