Plněné artyčoky na pánvi lze podávat jako přílohu nebo druhý chod, zejména v tomto provedení, kde je mírně nahořklá chuť artyčoků vyvážena sladkostí sýra.
Suroviny
- Artyčoky 4
- Plátky starého řemeslného chleba 2
- Sýr Pecorino 50 g
- Provázkový sýr typu Edam nebo mozzarella 50 g
- Parmezán 30 g
- Tymián několik větviček
- Petržel několik listů
- Máta několik listů
- Extra panenský olivový olej podle chuti
- Česnek 1 stroužek
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
1.
Začněte odstraněním tvrdých vnějších listů artyčoků a vnitřek očistěte špičkou nože, abyste odstranili chlupaté chmýří vně a chmýří na dně artyčoku.
2.
Nyní je čas připravit náplň: odstraňte kůrky a chléb rozmělněte v mixéru spolu se sýrem, očištěným tymiánem, petrželkou a mátou.
3.
Nyní artyčoky naplňte a pevně stlačte, aby se náplň zhutnila.
4.
Zapněte sporák a postavte prostorný kastrol na oheň.
5.
Je čas přidat několik lžic extra panenského olivového oleje, stroužek česneku a několik větviček tymiánu: artyčoky také umístěte tak, aby náplň během vaření zůstala uvnitř artyčoku.
6.
Nyní přidejte sůl a pepř a vařte na středně nízkém ohni 1 hodinu za stálého míchání ze všech stran pokličkou.
7.
V případě potřeby přidejte naběračku vody, aby se artyčoky lépe uvařily. Podávejte horké.