Barva šafránu, kouřová chuť špeku a svěží chuť cukety se mísí v omáčce, která je pastvou pro oči a potěšením pro chuťové pohárky. Vyzkoušejte ji s krátkými těstovinami, jako rychlý a lahodný první chod.
Suroviny
- Těstoviny Penne 300 g
- Na kostičky nakrájená šunka nebo slanina 80 g
- Středně velké cukety 5
- Smetana na vaření 200 ml
- Tymián několik větviček
- Šafrán 1 sáček
- Extra panenský olivový olej podle chuti
- Polovina šalotky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
1.
Je čas odstranit z cuket špičky, cukety omýt a nakrájet na půlměsíčky.
Poté nakrájejte šalotku
2.
Zapněte sporák.
Postavte na něj velkou nepřilnavou pánev, dejte na ni kapku extra panenského olivového oleje, a až se olej rozpálí, přidejte šalotku.
3.
Zahřejte asi dvě minuty, pak přidejte slaninu: vařte na středním ohni 10 minut, pak přidejte cuketu a pokračujte ve vaření asi 15 minut, osolte a opepřete.
4.
Šafrán rozpusťte ve smetaně na vaření a přidejte k cuketám: prohřejte a ochuťte tymiánem.
5.
Je čas uvařit těstoviny penne al dente a dochutit je omáčkou.