Bohatý, chuťově výrazný druhý chod, kde chutné maso telecí kýty zjemňuje svěží vůně pomeranče. Vyzkoušejte ho jako zimní oběd; po její neodbytné vůni se vám ihned začnou sbíhat sliny.
Suroviny
- Telecí kýta 1
- Bílé víno 2 dl
- Pomeranč 1
- Máslo 20 g
- Cibule 1
- Stonek celeru 1
- Mrkev 1
- Rozmarýn 2 větvičky
- Sůl a pepř
Postup
1.
Nejprve očistěte a nakrájejte mrkev, celer a cibuli na kostičky; odstraňte pomerančovou kůru (pouze oranžovou část) a dejte stranou, vymačkejte šťávu.
2.
Dále postavte na sporák hrnec s 1,5 litru vody, přidejte kýtu a sůl a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.
3.
Přidejte všechny ingredience a vařte 2 hodiny, přičemž nechte vodu odpařit a v závěrečné fázi vaření kýtu obraťte.
4.
Poté vyjměte kýtu a přeceďte tekutinu z vaření.
5.
Nakonec podávejte s dušenou zeleninou.