Základem tohoto pokrmu jsou královské krevety (mazzancolle) a mořský vlk. Svěžest moře je oživena ostrou chutí zázvoru, starobylého koření, které získává v mnoha současných receptech nové rozměry. Milovníci mořských plodů nebudou zklamáni, protože tato kombinace je vskutku vydařená.
Suroviny
- Syrová krevetové maso 150 g
- Filet z mořského vlka (nebo pražmy) 150 g
- Nakrájený bochník chleba 2 plátky
- Citronová kůra 1
- Kopr několik větviček
- Majoránka 2 větvičky
- Zázvor 1 kus
- Sůl a pepř podle chuti
- Vejce 1
- Mandle nakrájené na plátky 40 g
- Strouhanka podle chuti
- Arašídový olej
Postup
1.
Začněte očištěním krevet: odstraňte krunýře a ocásky, poté odstraňte střívka.
2.
Poté krevety opláchněte studenou vodou a nasekejte nožem nahrubo.
3.
Z filetů mořského vlka se zbavte kůže, šupin a kostí poté pomocí porcovacího nože (též velkého kuchyňského nože) je nakrájejte na malé kostičky.
4.
V mixéru rozmixujte plátky chleba bez kůrky s bylinkami a poté přidejte vejce.
5.
V míse smíchejte rybí maso a maso mořských plodů, které ochuťte citronovou kůrou, zázvorovou šťávou získanou nastrouháním kořene na kousku bílé papírové utěrky a jejím následovným vymačkáním, poté dochuťte solí a pepřem.
6.
Do směsi přidejte chléb a bylinkový krém a navlhčenýma rukama vytvořte malé kuličky o průměru 2 cm; pokud je směs příliš řídká, přidejte několik dalších lžic strouhanky na zpevnění.
7.
Poté kuličky obalte ve strouhance smíchané s mandlemi.
8.
Na zapnutý sporák postavte prostorný kastrol s velkým množstvím arašídového oleje a kuličky smažte při teplotě asi 170°. Podávejte ihned.